У першому в історії чемпіонату України з хокею гратимуть легіонерок зі США, Канади, Молдови та навіть з Об"єднаних Арабських Еміратів
Автор: Плюс Спорт
Дата: 15/10/16 10:49
 
Є. Аліпов (Фото: ХК Донбасс)
Уперше в історії зорганізували чемпіонат України з хокею серед жінок. У дебютний турнір заявили чотири команди: київську "Україночку" та "Дніпровські Білки", які були сформовані ще минулого року, а також кременчуцьку "Лавину" і харківські "Пантери". Чемпіонат відбудеться у два
етапи. Перший з них передбачає проведення чотирьох одноколових міні-турнірів у кожному із міст, де базуються учасники змагання. Другий етап відбудеться у форматі Фіналу чотирьох: команди проведуть півфінальні матчі, поєдинок за бронзові нагороди та фінал.

Уже в дебютному сезоні хокейні уболівальники матимуть приємні сюрпризи: у наших баталіях можна буде побачити гравців зі США, Канади, Молдови та навіть з Об"єднаних Арабських Еміратів. Докладніше про важливу подію говоримо з Євгеном Аліповим, головним тренером столичної "Україночки".


-- Чи можна вважати історичною подію створення чемпіонату України серед жінок?

-- Так, ця подія справді історична. Річ у тім, що за часів СРСР в Україні розвивався жіночий хокей. Після проголошення незалежності України у нашій країні також існував жіночий хокей. У 1992-у році створили збірну України. Синьо-жовту амуніцію одягнули ті талановиті жінки, які грали у хокей на траві, а також вправні спортсменки з фігурного ковзанярства. Наша збірна навіть провела низку товариських ігор.

Однак, у 1995-у році команда припинила існування через брак фінансування. І чемпіонату України так і не створили. І ось на 26-й рік незалежності ми можемо похвалитися тим, що вперше в Україні буде свій чемпіонат. Це дуже приємно. Все-таки жіночий хокей розвивається в усіх куточках планети. Міжнародна федерація хокею не допускає натурніри ті країни, в яких немає внутрішнього чемпіонату. Після його створення ми можемо розраховувати на те, що у майбутньому українки змагатимуться на міжнародній арені. Тим паче, що в Україні цей спорт набуває популярності серед жінок.

-- Чому жінки вибирають хокей?

-- Початок жіночого хокею поклали матері, які приводили своїх синів на лід. Вони бачили, що ця гра цікава і самі нею захопилися. Деякі жінки розпочали заняття у зрілому віці. Ось у моїй команді грає 50-річна спортсменка. Свого часу вона привела на хокей двох своїх синів. Потім сама вирішила пограти. Ну а наймолодшою є юнка, якій лише 16 років. У кожної хокеїстки своя історія. Мої дві доньки займалися синхронним плаванням. Після створення хокейної команди вони вирішили спробувати свої сили у грі з шайбою. Сподобалося. Дівчата полишили синхронне плавання і віддали перевагу хокею.

-- В якому режимі тренуються наші хокеїстки?

-- Представниці наших команд відвідують тренування тричі на тиждень: двічі тренуються на льоді і один раз працюють без ковзанів. Тренування відбуваються пізно ввечері. Ось ми іноді виходимо на лід о 20 годині, а іноді о 22.30. Це пов"язано з тим, що в Україні обмаль катків. Увесь рік моя команда грала товариські матчі проти чоловічих аматорських клубів.

-- У першому чемпіонаті України гратимуть легіонерки з чотирьох країн. Як вони до нас потрапили?

-- Як правило, це студентки або працівниці компаній, які приїхали працювати до Києва, Харкова чи Дніпра. У своїх країнах вони змалку займалися хокеєм і після переїзду до України не полишили улюбленої справи. У канадійок та американок є в чому повчитися. В Україні гратиме хокеїстка з Об"єднаних Арабських Еміратів. Не варто цьому дивуватися. Коли я очолював збірну Грузії, то мав можливість везти команду в ОАЕ. Я був вражений тим, що в спекотній країні так розвивають жіночий хокей.

-- Чи зароблятимуть гроші учасниці чемпіонату України?

-- Ні-ні. Про заробітки мова не іде. Чемпіонат України зібрав жінок, які віддані хокею і які обожнюють цей вид спорту. Вони іноді самі скидалися грошима на оренду льоду. У Києві година гри вартує від двох до трьох тисяч гривень. На щастя, наша федерація знайшла кошти на лід. Клубам та гравцям залишається оплатити поїздки на чемпіонат України, а також придбати амуніцію. Лише пара добротних ковзанів коштує п"ятсот доларів.

Плюс Спорт, 14.10.2016
Теги: аліпов
 
Поки що коментарів немає

 

* Ваш коментар буде доступний для редагування протягом 10 хвилин
Сторінка створена за 0.009 секунди