Держфінінспекція виявила збитків на 318,5 млн грн під час ревізії використання коштів на проведення Євро-2012 https://www.mournhockey.com.ua Стрічка коментарів сторінки Cotonti Fri, 29 Mar 2024 13:13:40 +0200 Сторінка що коментується
Найзначніші порушення фінінспектори встановили в регіональних службах автомобільних доріг та на державних підприємствах, які перебувають у сфері управління Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів.

Так, під час ревізій ДП «Національний спортивний комплекс «Олімпійський» виявлено порушень, що призвели до збитків, на суму 48,8 млн грн.

Збитки на 6,5 млн грн виявлено й під час ревізії ДП «Центр комунікацій «Україна-Всесвіт». Його посадові особи оплатили послуги з розміщення в ефірі телевізійного каналу «Перший Національний» урочистого відкриття, концерту та урочистого закриття Етапу кубку Світу з авторалі Prime Yalta Rally 2011 з включенням логотипу «Україна» (офіційний логотип Євро-2012) на суму 5 млн грн. Однак під час зустрічної звірки, проведеної в Національній телекомпанії України, спростовано розміщення в ефірі каналу «Перший Національний» цих подій, оскільки трансляція вказаних церемоній здійснювалась не за замовленням сторонніх організацій, а безпосередньо телекомпанією в рамках її статутної діяльності.

Під час ревізії ДП «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції Міжнародного аеропорту «Донецьк» виявлено збитків на суму 9,4 млн грн, з яких 8,5 млн грн становить оплата за завищеною вартістю виконаних робіт.

Так, генеральний підрядник ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» на об’єктах «Будівництво нової штучної злітно-посадкової смуги в КП «Міжнародний аеропорт «Донецьк» та «Реконструкція та будівництво штучних покриттів перонів, місць стоянок і рубіжних доріжок» зайво включив до актів форми № КБ-2в пусконалагоджувальні роботи світлосигнального обладнання перонів, влаштування та фарбування металевої огорожі і воріт, роботи з внутрішнього оздоблення та обладнання основної аварійно-рятувальної вишки і благоустрою території, роботи з монтажу прожекторів тощо, завищивши таким чином вартість виконаних будівельних робіт на загальну суму 7,3 млн грн. Слід додати, що згадане товариство здійснювало роботи з будівництва без відповідних дозволів на їх виконання, про що поінформовано Державну архітектурно-будівельну інспекцію у Донецькій області.

Збитків на суму 10,7 млн грн виявлено під час ревізії КП «Харківський міський центр нерухомості», який був замовником робіт з реконструкції аеродрому «Міжнародний аеропорт «Харків» (Основа). Зокрема, генеральний підрядник ТОВ «Дахмонтажрембут» до актів виконаних робіт безпідставно включив вартість світлосигнального, радіотехнічного, метеорологічного та іншого обладнання за вартістю, яка на 8,6 млн грн перевищує фактичну.

На ДП «Дирекція з будівництва об’єктів ЄВРО-2012 у м. Львові» під час ревізії встановлено збитків на загальну суму 9,2 млн грн. Так, генеральний підрядник ТзОВ «Альткомкиївбуд» через неправильне застосування ресурсних елементних кошторисних норм та необґрунтоване врахування кошторисних трудовитрат на влаштування банерів, турнікетів та перфорування акустичних плит завищив вартість виконаних робіт на 3,7 млн грн. Окрім того, це ж товариство на 4 млн грн завищило розмір прибутку, адміністративних та загальновиробничих витрат.

Під час ревізії ДП „Льодові арени”, яке було замовником будівництва гелікоптерного майданчика з пасажирським терміналом у с. Пекарі Канівського району Черкаської області та Туристичного центру „Авто-Ріка” з терміналом та реконструкцією причалу в м. Каневі, виявлено збитків на суму 6,5 млн грн.

Так, підприємство зайво сплатило 1,5 млн грн генеральному підряднику ТОВ „Завод „Майстер-Профі Україна”, який під час будівництва згаданих об'єктів завищив витрати на доставку матеріалів. Окрім того, документально не підтверджено виконання цим товариством робіт на гелікоптерному майданчику з влаштування основи з піску у розмірі 75,7 тис. куб. м на суму 4,9 млн грн.

Завищення вартості виконаних робіт на суму 4,2 млн грн виявлено під час позапланової ревізії Національного університету державної податкової Служби України. Так, здійснюючи контрольні обміри виконаних робіт із реконструкції спорткомплексу університету з будівництвом фізкультурно-реабілітаційного центру та надбудови навісу над трибунами в м. Ірпені, фінінспектори зафіксували відсутність табло та 656 сидінь трибун, вартість встановлення яких була включена до актів виконаних робіт. Тож генеральний підрядником ДП „Підприємство з реконструкції та будівництва майнового комплексу Національного університету державної податкової служби України” незаконно отримав 3,6 млн грн.

Збитків на 53,5 млн грн виявлено під час ревізій регіональних Служб автомобільних доріг.

За недотримання законодавства на посадових осіб об'єктів, на яких проводились ревізії, складено 271 протокол про адміністративне правопорушення. Окрім того, до 52 об'єктів застосовано фінансові санкції у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами, 2 об’єктам зменшено бюджетні асигнування.

До правоохоронних органів передано матеріали 204 контрольних заходів, за якими порушено 65 кримінальних справ. 5 осіб уже засуджено.

Довідково. Загалом упродовж 2008–2013 рр. Держфінінспекція України та її територіальні органи провели 457 контрольних заходів на об'єктах, які отримували кошти на підготовку та проведення в країні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Про результати виявлених фінансових порушень Держфінінспекція щоквартально з відповідними пропозиціями інформувала Адміністрацію Президента України та Кабінет Міністрів України та двічі на місяць надсилала відповідні відомості Міністерству фінансів України.

Державна фінансова інспекція України, 05.03.2014]]>
Thu, 06 Mar 2014 10:34:00 +0200