Автор: Юрій Боруцький
Дата: 12/06/12 11:45
 
Проект Палацу Спорту у Львові (Мал: Вголос)
Поки в Україні триває футбольне Євро-2012 не за горами той час, коли українські міста будуть приймати баскетбольне Євро-2015 серед чоловіків. Право проводити фінальну частину цього турніру Україна отримала у грудні минулого року. Відповідне рішення Ради ФІБА Європа (FIBA Europe) у грудні 2011 року оголосив у Мюнхені президент організації Олафур Рафнссон. Комісія ФІБА-Європа вже попередньо ознайомилася із містами, які готуються прийняти змагання. Серед приймаючих - Львів. Щоправда, є кілька умов, які має виконати приймаюче місто.

По-перше, запропонувати арену або її проект для проведення баскетбольних матчів із щонайменше шеститисячною аудиторією глядачів.

По-друге, інвестор-забудовник має упродовж п’яти років співпрацювати із командою регіону, де побудовано спортмайданчик.

Про баскетбольну (і не тільки, адже функціонально вона може використовуватися для інших видів спорту – авт.) арену у Львові можна писати у кілька етапів. Ідея будівництва сучасного універсального спортивно-видовищного комплексу у нашому місті виношується упродовж останніх п’яти років.

У 2008-2009 рр. за ініціативою голови обласної федерації баскетболу Ігоря Савицького, який у той час обіймав посаду директора баскетбольного клубу «Політехніка-Галичина», була підготовлена концепція багатоцільової спортивної арени для Національного університету «Львівська політехніка» (автори – Г.Боровко і Ю.Джигіль). За проектними пропозиціями передбачався розвиток матеріальної бази університету і клубу. Зокрема - будівництво арени на 5 тисяч глядацьких місць в районі студентського містечка.

У вересні 2009 р. відбулись переговори з чеською фірмою SUBTERRA, яка збудувала аналогічний комплекс у м. Карлови-Вари і зголошувалась взяти участь у реалізації львівської арени. Між університетом і чеським інвестором були підписані угоди про наміри, але, на жаль, цей масштабний проект не отримав підтримку і фінансові гарантії зі сторони керівництва міста і області.

У наступному 2010 році за ініціативою ГО «Львівський баскетбольний клуб ветеранів», були виконані техніко-економічне обґрунтування і проектна пропозиція для будівництва універсального спортивно-видовищного комплексу у Сихівському житловому масиві м. Львова (автор – Джигіль Ю.). Ця споруда (вмістимість 3 тис. глядачів) призначалась для розвитку дитячо-юнацького, студентського і ветеранського баскетболу Львівщини, проведення культурно-видовищних заходів, популяризації спорту серед населення.

Вже на початку цього року вийшов Указ Президента (09.02.2012 №74/2012) «Про заходи щодо підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу». На його виконання відреагував голова Львівської ОДА Михайло Костюк, який підписав розпорядження № 212/015-12 від 02.04.2012 р. «Про проведення в м. Львові фінального турніру чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу». Розпорядженням утворено організаційний комітет та відповідні заходи з підготовки і проведення «Євробаскет-2015».
Зокрема, голова ОДА рекомендував Львівській міській раді спільно з оргкомітетом вжити заходів зі спорудження у місті Львові сучасної спортивної арени для проведення чемпіонату і ввести її в експлуатацію до 2014 року, упорядкувати тренувальні зали, інші об’єкти фізкультурно-спортивної індустрії та інфраструктури міста Львова «з приведенням їх у відповідність із технічними характеристиками світового рівня», забезпечити безпеку та охорону громадського порядку під час проведення турніру.

Також голова ЛОДА доручив передбачити під час підготовки до «Євробаскет-2015»: «… створення умов для стимулювання інвестиційної діяльності, розвитку міської інфраструктури, дотримання міжнародних вимог щодо забезпечення відповідних умов для людей з особливими потребам» і «забезпечити виконання зобов’язань (гарантій), оформлених згідно з регламентом ФІБА – Європа щодо проведення чемпіонату».

Отож львівські проектанти знову запропонували свої послуги з проектування спортивної універсальної арени і для баскетболу, і для хокею, і для боксу.

Нова проектна пропозиція, як і всі попередні, виконані в Національному університеті «Львівська політехніка». Це – кваліфікаційний дипломний проект бакалавра Ю.Чушака, виконаний на кафедрі дизайну архітектурного середовища Інституту архітектури під керівництвом доцента Ю.Джигіля.

Споруду планується розмістити в новому громадському центрі на вул. Стрийській, північніше збудованого до ЄВРО-2012 стадіону «Арена Львів». До слова, у коментарях президент федерації баскетболу Львівщини Ігор Савицький наголосив, що йому серед інших проектів, які братимуть участь у тендері, найбільше імпонують пропозиції львівських проектантів.

Функціональна програма комплексу дозволяє проводити змагання і тренувальний процес з багатьох видів спорту. Поруч із основною ареною запроектовано тренувально-реабілітаційний комплекс. На представлених зображеннях інтер’єрів головної арени можна побачити основні варіанти трансформації - інтер’єри залів для баскетболу, хокею і боксу:

БАСКЕТБОЛ – при використанні арени для гри у баскетбол загальна кількість глядачів – 15 500, в т.ч. – стаціонарних місць на трибунах і у ложах - 14000, на приставних трибунах – 1 500. Головну арену можна також використовувати для тренувальних занять із баскетболу, розвернувши основну вісь майданчиків на 90°. Така трансформація дає змогу розмістити два майданчики для тренування двох команд одночасно. Баскетбольний паркет може монтуватись як безпосередньо на основі під льодове покриття, так і поверх льодового покриття. При цьому використовуються спеціальні настили, котрі швидко монтуються;

ХОКЕЙ – при проведенні хокейних матчів використовуються тільки стаціонарні трибуни, які вміщують 14 000 глядачів. Перед проведенням хокейних матчів та різного роду льодових видовищ - монтуються огороджувальні борти, наноситься розмітка та влаштовується шар льодового покриття;

БОКС – основна арена може трансформуватись для проведення титульних поєдинків з боксу. Окрім суддівських місць, навколо рингу розміщуються приставні трибуни на 2 080 глядачів. У комплексі із стаціонарними трибунами, загальна кількість місць становить – 16 080.

Основні техніко-економічні показники
Площа ділянки - 76 090 м2
Площа забудови - 21 547 м2
Загальна площа - 78 478 м2
Будівельний об’єм - 969 615 м3
Кількість службових автостоянок - 257 машино-місць
Кількість автостоянок для відвідувачів - 1400 машино-місць.

Матеріали підготовлені доц., к. арх. Ю.Джигіль, арх. Ю.Чушак, за участю Голови Львівської обласної Федерації баскетболу, члена Президії Федерації баскетболу України І. Савицького.

Чи прислухається на цей раз влада до львівських пропозицій ? Яким проектантам буде надано пріоритет, кому доручать будівництво баскетбольної арени? Нині відомо, що згідно із Положенням про конкурс на будівництво спортивних споруд під Євробаскет-2015, ще 24 травня минув термін прийому конкурсних заяв на право будівництва баскетбольних споруд у містах - претендентах на проведення Чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих команд Євробаскет 2015. На початку липня відбудеться засідання Кабміну з цього питання, на якому очевидно і розпочнуть підготовку до нового Євро-2015

Нехай живе Євро у Львові!

Р.S.:
На сайті федерації баскетболу України з’явилася інформація про результати конкурсу на право будівництва баскетбольних споруд у містах-претендентах на проведення Чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих команд Євробаскет 2015. Право на будівництво багатофункціональних спортивних арен у Києві, Дніпропетровську, Одесі, Івано-Франківську та Львові отримали ТзОВ «Хокейний клуб «Донбас» (м. Донецьк), ТзОВ «Донецьк-БАСКЕТ» (м. Донецьк) та ТзОВ «Юнайтед баскетбол Інвестментс»(м. Київ).


Проект Палацу Спорту у Львові (Мал: Вголос)Проект Палацу Спорту у Львові (Мал: Вголос)Проект Палацу Спорту у Львові (Мал: Вголос)Проект Палацу Спорту у Львові (Мал: Вголос)

Юрій Боруцький (Вголос, 11.06.2012)
 
1.   Віктор   11/12/12 11:33    

Чудовий проект,тепер до роботи!


Всього : 1, на сторінці: 1

 

* Ваш коментар буде доступний для редагування протягом 10 хвилин
Сторінка створена за 0.008 секунди