Автор: Судова влада України
Дата: 28/05/15 10:52
 
Спорткомплекс "Авангард" (Фото: СК Авангард)
Господарський суд міста Києва на своєму засіданні 22 травня 2015 року розглянув позов заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна України до Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві "Київська міська рада профспілок" про визнання права власності на готель по вул. Мельникова, 44, градирню, енергоблок по вул. Мельникова, 46, спорткомплекс та спортклуб по вул. Мельникова, 48.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення прокурора, представників сторін, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти нього, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва встановив що спірне майно побудовано з радянських часів та перебувало у віданні організації профспілок СРСР, що підтверджується актами прийняття об'єктів до експлуатації, які містяться в матеріалах справи. 18 листопада 1990 року Загальна Конфедерація профспілок СРСР і Федерація незалежних профспілок України уклали договір, яким закріпили за останньою на праві власності майно згідно переліку в якому є спірне майно.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог з огляду на наступне. Визначення в актах приймання в експлуатацію державною приймальною комісією будівлі житлово-цивільного призначення від 29 грудня 1981 року та 30 вересня 1989 року замовником такого будівництва ДСТ "Зеніт", та ДСО «Авангард» не спростовує наведеного висновку суду, адже надання особі статусу замовника будівництва з огляду на фінансування такого будівництва державою та відсутність будь-яких домовленостей не має своїм наслідком набуття такими замовниками права власності на збудоване майно. Держава не вчиняла дій, спрямованих на передачу спірного майна. За таких обставин, спірне майно є державною власністю, уповноваженим органом управління яким є Фонд державного майна України, вибуло з володіння держави поза її волею, з порушенням наведених норм законодавства.

Встановлені судом обставини незаконності вибуття спірного майна із власності держави та наступне розпорядження ним відповідачем без відповідних правових підстав свідчать про невизнання останнім права власності держави на спірне майно, порушення її прав та законних інтересів відносно такого майна, адже на сьогоднішній день відповідач фактично використовує титул власника спірного майна, яким в дійсності є держава.

До того ж, судом взято до уваги, що комплекс дитячо-юнацького учбово-спортивного центру «Авангард» включений до Переліку закладів фізичної культури і спорту, яким надається статус бази олімпійської, параолімпійської та дефлімпійської підготовки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2006 р. №30 та переліку підприємств, організацій, яким надаються пільги по сплаті земельного податку на 2013 рік, затвердженого додатком 12 Рішення Київської міської ради від 8 лютого 2013 року № 3/9060 Про бюджет м. Києва на 2013 рік".

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2010 року №1100 "Про перерозподіл та передачу бюджетних призначень у 2010 році" дитячо-юнацькому учбово-спортивному центру профспілок м. Києва Авангард" з Державного бюджету України надано міському бюджету міста Києва субвенцію у розмірі 15 млн. грн. на поліпшення технічного стану будівлі льодового палацу літера А. Замовником реконструкції визначено дитячо-юнацький учбово-спортивний центр профспілок міста Києва "Авангард".

З метою продовження робіт з реконструкції льодового палацу згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 706 "Про перерозподіл деяких видатків та передачу бюджетних призначень, передбачених у 2011 році Міністерству фінансів" було виділено цільову державну субвенцію міському бюджету м. Києва у розмірі 10 млн. грн.
14 липня 2011 року рішенням Київради № 336/5753 "Про внесення змін до бюджету м. Києва" на реконструкцію будівлі льодового палацу по програмі соціально-економічного розвитку Києва передбачено ще 10 млн. грн. з міського бюджету. Тобто на реконструкцію будівлі льодового палацу в 2011 році було виділено 20 млн. грн.

Таким чином, фінансування державою спірного майна з метою його підтримання та реконструкції продовжується і станом на сьогоднішній день.

Також, судом, враховано, що рішенням Господарського суду міста Києва від 17.03.2014 №910/993/14, залишеним без змін 15.05.2014 Київським апеляційним господарським судом та 05.08.2014 Вищим господарським судом України, задоволено позов прокуратури м. Києва в інтересах держави до «Київської міської ради профспілок" та визнано за державою будівлю льодового палацу площею 8422,80 кв.м. по вул. Мельникова, 46 у м. Києві. Отже, вимога прокурора про визнання за державою в особі Фонду права власності на спірне майно є правомірною.

На підставі вищевикладеного господарський суд вирішив:

Позов Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна України задовольнити повністю.

Визнати право власності держави України в особі Фонду державного майна України (01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9; ідентифікаційний код 00032945) на готель (літ. «А»), площею 783,4 кв.м. по вул. Мельникова, 44 у м. Києві; градирню площею 58 кв.м, енергоблок (літ. «Б»), площею 2220 кв.м. по вул. Мельникова, 46 у м. Києві; спорткомплекс (літ. «Б»), площею 3 438,7 кв.м. та спортклуб (літ «В»), площею 1 206 кв.м. по вул. Мельникова, 48 у м. Києві.

Стягнути з Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві "Київська міська рада профспілок" (м. Київ, вул. Хрещатик, 16; ідентифікаційний код 02670408) в дохід Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1 218 грн.

Видати наказ.

Джерело: Судова влада України 
Теги: авангард



 
Поки що коментарів немає

 

* Ваш коментар буде доступний для редагування протягом 10 хвилин
Сторінка створена за 0.012 секунди