Автор: Надія Савчук
Дата: 04/05/18 11:56
 
Ю. Загородній (Фото: Моя Київщина)
Журналісти порталу «Моя Київщина» поспілкувалися з головою Київської обласної федерації хокею Юрієм Загороднім та дізналася про стан хокею в регіоні, перспективи розвитку цього виду спорту, а також проблеми, які стоять на шляху розвитку хокейної бази в Україні загалом

- Юрій Іванович, ви є головою Київської обласної федерації хокею та за сумісництвом президентом хокейного клубу «Рось». А отже як ніхто знаєте ситуацію з цим видом спорту як в області, так і в Білій Церкві…

- На жаль, сьогодні хокей в Україні не має того розвитку, який мав би мати. Це при тому, що хокей може стати візитною карткою нашої держави як це є в Канаді, Росії, Норвегії, Фінляндії, Швеції, Чехії, Словаччині, США, Норвегії , Словенії. Всі ці країни виступають у вищому дивізіоні світового хокею. У цьому дивізіоні колись виступала і збірна України, коли в 90-х роках грала з провідними командами на чемпіонатах світу, а також приймала участь в Олімпійських іграх.

Насправді, школа українського хокею в нас дуже сильна, вона закладалась в 60 роках минулого століття, коли спочатку з’явилась команда «Динамо» Київ, яка потім була перейменована у «Сокіл», потім з’явилась команда «Динамо» Харків, і Україна у вищій лізі СССР була представлена цими командами. З цим багажем Україна вступила в свою незалежність.

Але з часом в силу різних причин хокей, як і інші види спорту, почав занепадати. Це призвело до того, що сьогодні, на жаль, не дитячі хокейні школи працюють зовсім не так, як вони повинні працювати.

Останніми роками в державі призупинився розвиток хокею – сталося це переважно через те, що урядом Яценюк а було згорнуто програму «Хокей України». Саме по цій програмі будувались такі льодові майданчики, як, наприклад, «Білий Барс» у Білій Церкві. За той час було побудовано льодові арени не лише в Білій Церкві, але і в Калуші, Херсоні. Було збудовано арени в Донецьку, Луганську, Севастополі, Харкові і Кривому Розі. Зараз ця програма закрита і не фінансується, що значно вдарило по розвитку хокею в Україні.

У Білій Церкві, на мою думку, сьогодні склалися хороші умови для розвитку хокею. Велике значення в цьому відіграють два льодових майданчики та існування ХК «Білий Барс».

- Як відомо, Ви свого часу були одним із ініціаторів будівництва льодового стадіону «Білий Барс» в Білій Церкві?

- Відповідати на питання про мій вклад в розвиток хокею з мого боку було б не дуже скромно. Взагалі то, хокей для мене – це хобі, адже в мене зовсім інший вид діяльності. Свого часу я був державним службовцем надзвичайно високого рівня, нині я знаходжусь у відставці як державний службовець першого рангу. Найвищою моєю посадою в незалежній Україні стало крісло першого заступника голови адміністрації президента України (в часи президентства Леоніда Кучми головою АП був Віктор Медведчук – Ред.).

Свого часу, коли в мене з’явилось достатньо вільного часу – адже я не працював ані з владою Ющенка, ані Януковича, та і до нинішньої влади в мене надзвичайно критичне ставлення, хоча політикою я продовжую займатися – після певних розмов із видатними українськими хокеїстами, такими як Олексій Житник (колишній гравець НХЛ – Ред) і Костянтин Касянчук (колишній гравець «Соколу»), у нас виникла ідея створення професіональної хокейної ліги. І я взявся за реалізацію цієї ідеї. На той час вже два роки я був президентом Професійної хокейної ліги України. Створивши лігу, яка відповідала за чемпіонат України, і маючи аматорську команду «Рось», я зустрівся із колишнім міським головою Білої Церкви Василем Савчуком, з яким був давно знайомий. Я запропонував йому створити в Білій Церкві хокейний майданчик, провести це питання на сесії, виділити землю тощо. На що Василь Савчук залюбки погодився. Потім у мене була зустріч із тодішнім віце-прем’єр-міністром України Борисом Колесниковим. У розмові про те, що в Білій Церкві потрібен каток, він відповів що все вже розподілено і показав відповідні документи. Подивившись цей список я побачив в ньому такі міста як Луганськ, Севастополь, Кривий Ріг, Дружківка, Дніпропетровськ і місто Рівне. Зізнаюсь – маю гріх перед Рівним, адже вмовив змінити це місто в списку на Білу Церкву. Так в Білій Церкві і з’явився льодовий стадіон, який має назву «Білий Барс».

Мушу сказати, що в Білій Церкві склалась певна традиція: ті, хто балотується в народні депутати, приписують собі цю заслугу в розмові з виборцями. Я про себе посміхаюсь, але мовчу. Головне що цей каток в Білій Церкві сьогодні є і вже майже п’ять років функціонує. Що неабияк приємно - крім хокею тут закладено основи фігурного катання. Дітям є куди піти і реалізувати свої здібності.

- Розкажіть про успіхи «Білого Барсу», президентом якого Ви є?

- По-перше, у нас займаються діти різних вікових категорій - 2005-2006, 2007-2008, 2009-2010 років народження. Також у нас є команда 1998-2002 року, яка грає у юнацькій хокейні лізі і нещодавно стала чемпіоном України під час турніру у Богуславі. Професійна команда «Білий Барс», яка грає у чемпіонаті України УХЛ, стала бронзовим призером 2017-2018 року, і має надзвичайно велике значення для популяризації хокею в Білій Церкві. Коли проходить хокейний матч в Білій Церкві, на арені всі трибуни, які розраховані на 400 глядачів, зайняті. Приходить до 1000 людей, що свідчить про те, що місто переживає хокейний бум.

- У чому секрет успіху команди, адже бронза – це дуже серйозний результат?

- Команда «Білий Барс» існує не один рік. По суті, ця команда була створена із вихованців Броварського спорт-інтернату. І слава Богу, в цьому спортивному закладі свого часу працював Костянтин Буценко – одна з легенд українського хокею, який сьогодні є головним тренером «Білого Барсу». Мені імпонують його методи роботи, адже він завжди вміє знаходити серед дітей тих, з кого можна зробити професійного хокеїста.

Зараз «Білий Барс» є наймолодшою командою у чемпіонаті України. Протягом декількох років він йшов до реалізації своєї мети, і от в цьому році клуб досяг звання бронзового призера, хоча були всі реальні можливості грати у фіналі із ХК «Донбас» (наразі безумовний фаворит чемпіонату України - Ред).

Вважаю, що у команди Костянтина Буценка є потенціал для того щоб дійсно стати провідною командою у чемпіонаті України. І те, що команда «Білий Барс» стала чемпіоном юнацької хокейної ліги – це результат надзвичайно серйозного тренерського складу з колишніх відомих хокеїстів, які пограли на різних рівнях і є прикладом для наслідування.

- Чи займаєтеся Ви питанням розвитку аматорського спорту?

- Так, у Білій Церкві проводиться відкритий чемпіонат міста серед аматорів під егідою Федерації хокею Київської області та має статус чемпіонату області. Головним трофеєм аматорського чемпіонату є кубок видатного українського хокеїста Дмитра Христича (Найрезультативніший український хокеїст в історії НХЛ (596 очок в регулярних чемпіонатах). Головний тренер клубу «Единбург Кепіталс» - Ред).

- Наприкінці березня відбулася важлива для розвитку хокею на Київщині подія. В управлінні фізичної культури та спорту Київської облдержадміністрації було підписано угоду з Київською ОДА про співпрацю та співробітництво із ВГО «Федерація хокею України» у Київській області. Що обумовлює ця угода, які турніри та заходи заплановано на найближчий рік?

- Ця угода передбачає насамперед те, що ми спільно будемо працювати над організацією і проведенням дитячих хокейних турнірів. Адже для того, щоб з часом настало відродження хокею, треба починати з дитячого хокею. Цим шляхом йшли всі провідні країни світу. Наразі вже є рішення про те, що на День Незалежності на льодовій арені «Льодограй» у Богуславі буде проведено відкритий кубок Київської області серед дитячих команд. Вірогідніше, це будуть команди 2007-2008 року народження. Така команда є в Білій Церкві – це «Білий Барс», у Богуславі – «Богуславські шершні», у селі Ковалівка Васильківського району - «Ковалівські Кабани» та інші. До Дня Незалежності будуть запрошені команди з Києва та буде проведено перший кубок Київської області. Цей захід буде проведено спільно з Федерацією хокею в Київській області та Київською обласною державною адміністрацією.

Наприклад, у 2017 році в Білій Церкві був проведений Всеукраїнський дитячий турнір на кубок Костянтина Касянчука. Є також домовленість про проведення всеукраїнського хокейного дитячого турніру на кубок Олексія Житника. Діти мають бачити живих легенд, брати з них приклад і намагалися наслідувати їх успіхи.

- Які проблеми на шляху розвитку хокею та який закордонний досвід варто використовувати для розвитку хокею?

- На моє переконання, аби краще розвивався спорт в нашій державі потрібно декілька складових: розвиток економіки, створення серйозної законодавчої бази для розвитку спорту та інвестиції в спорт. Як бачимо, сьогодні немає великої зацікавленості інвестувати в спорт, адже для цього необхідні серйозні кошти, які важко заробляються. Тому сьогодні й існує необхідність створення законодавчої бази. Скажімо, закон про меценатство, або про пільгове оподаткування для тих, хто вкладає кошти в спорт, або культуру. Саме це свого часу було зроблено в низці європейських країн, де спорт піднявся на високий рівень. Сьогодні в Україні є певні результати, але вони можуть бути набагато кращими…

Надія Савчук (Моя Київщина, 04.05.2018)
 
Поки що коментарів немає

 

* Ваш коментар буде доступний для редагування протягом 10 хвилин
Сторінка створена за 0.163 секунди