Українська хокейна ліга та ТМ Parimatch зібрали гравців ХК «Кременчук», легенд українського хокею та юних хокеїстів на льодовій арені «Айсберг».
Автор: Микола Романюк
Дата: 29/12/18 12:16
 
Олексій Брага (крайній праворуч), Вадим Місюра (другий праворуч) і Сергій Варламов (крайній ліворуч) (Фото: Укрінформ)
Коли мова заходить про український хокей, то перше, що спадає на думку, – традиції київського «Соколу» – клубу, який роками славив не лише Київ, а й усю Україну. Але коли це було – вже й не пригадаєш. Що ж з хокеєм в Україні зараз?

Якщо хтось думає, що хокею у нас немає, він просто не знає, де його шукати. А «знайти» його, один з найпопулярніших у світі видів спорту, можна, наприклад, в Кременчуці Полтавської області. Що цими вихідними і зробив кореспондент Укрінформу.

Кременчук живе хокеєм. Місцевий однойменний клуб наразі очолює турнірну таблицю чемпіонату Української хокейної ліги – Парі-Матч із 62 очками. А чинний чемпіон, ХК «Донбас», посідає лише третю сходинку. Домашні матчі «Кременчук» проводить на льодовій арені «Айсберг», яка вміщує понад 1100 глядачів. І, наприклад, на матчі «Кременчук» - «Донбас», що відбувся 22 грудня, арена була забита під зав’язку.

ХК «Кременчук» має і спортивну школу, в якій нині займаються хокеєм 280 дітей. Для українських хокейних шкіл це не рекорд, адже спортивна школа ХК «Донбас», що з усім нам відомих причин зараз розташована в Дружківці Донецької області, виховує приблизно 1200 юних хокеїстів.

«Тренування з зіркою»: в захваті – як юні хокеїсти, так і самі зірки

Грудень у хокейному Кременчуці порадував вболівальників цілою низкою цікавих подій. Після матчу між чинним чемпіоном та цьогорічним претендентом на титул тисячі кременчужан із заздрістю пильнували за повідомленнями десяти вболівальників-щасливчиків, яким дістались запрошення на «Тренування з зіркою».

Таку зустріч провідних українських хокеїстів та найактивніших кременчуцьких вболівальників організували Українська хокейна ліга – Парі-Матч та ТМ Parimatch. Легенда українського хокею, екс-гравець збірної України, а нині генеральний директор УХЛ – Парі-Матч Сергій Варламов, а також гравці «Кременчука» Тимур Гриценко, Всеволод Толстушко та Микита Гордюшин показали майстер-клас юним спортсменам з дитячої хокейної школи, вболівальникам та журналістам.

Перед тренуванням прес-аташе хокейного клубу «Кременчук» Олександр Геєнко провів невелику екскурсію льодовою ареною «Айсберг», яку побудували в 2012 році, а минулого року – реконструювали.

«Для масового катання і вболівальників зробили окремий вхід. На другому поверсі ми обладнали місце для відпочинку вболівальників – там можна і сфотографуватись з талісманами клубу, і просто посидіти. Для вболівальників ми побудували два нових кафе: одне під трибунами, а друге – біля входу. Піднесли дах арени на 8 метрів, і це дало змогу збільшити кількість місць для вболівальників – тепер арена може вміщувати до 1100 глядачів», – розповів прес-аташе «Кременчука».

Представники хокейного клубу з гордістю розповіли, що цього сезону матчі за участі команди «Кременчук» двічі встановлювали рекорди відвідуваності – 1030 та 1100 вболівальників. Для порівняння: не всі українські футбольні клуби можуть похизуватись такою відвідуваністю – цього сезону на деякі матчі донецького «Олімпіка», київського «Арсенала» та навіть полтавської «Ворскли» приходило значно менше глядачів.

Поки журналістам та вболівальникам розповідали про зміни на арені, діти готувались до тренування із зірками, а між тим, активно обговорювали успіхи «Кременчуга» в чемпіонаті. «Кисельова визнали найкращим нападником чемпіонату! А Толстушка – найкращим захисником», – із захопленням розповідав юний хокеїст своїм друзям, очевидно маючи на увазі традиційні відзнаки від Української хокейної ліги та ТМ Parimatch, вручені напередодні Миколі Кисельову як найкращому нападнику листопада, а Всеволоду Толстушку – як найкращому захиснику.

Після екскурсії зірки запросили журналістів і юних хокеїстів на лід. Ані гравці «Кременчука», ані Сергій Варламов не відмовляли в допомозі усім тим, хто не вміє стояти на ковзанах. «Візьми ключку. Вона навпаки допоможе краще триматись на льоду – не будеш назад падати», – пояснив Сергій Варламов кореспондентові Укрінформу.

Впродовж півторагодинного заходу журналісти і вболівальники навчились не лише пересуватись на ковзанах з ключкою, а й закидати шайби у ворота, які захищав воротар «Кременчука» Микита Гордюшин.

«Тільки поміж ніг шайбу йому не кидайте – він цього не любить», – сміявся з партнера по команді, у ворота якого одразу полетіло зо 5 шайб, капітан кременчужан Тимур Гриценко.

В захваті були і діти – поки Сергій Варламов спілкувався з журналістами та вболівальниками, гравці «Кременчука» показували юним хокеїстам основні прийоми, а за півгодини до дітлахів пішов і сам Варламов. Діти були в захваті.

«Мені дуже сподобалось це тренування – ми вийшли на лід зі справжніми зірками. Моя найбільша мрія – стати професійним хокеїстом. З гравців «Кременчука» мені подобається захисник Всеволод Толстушко. Який турнір я мрію виграти? Всі, в яких братиму участь», - поділився з кореспондентом Укрінформу амбітними планами Ілля, гравець дитячої команди «Кременчука».

Гравці ХК «Кременчук» також залишились задоволені «Тренуванням з зірками».

«Бачимо, що дітям подобається, у них гарний настрій. Тим паче Сергій Варламов з ними на льоду займається. Так само і нам подобається, що діти отримують задоволення», - поділився з кореспондентом Укрінформу враженнями від заходу капітан клубу Тимур Гриценко.

Проблеми українського хокею: відсутня інфраструктура і державне фінансування

Укрінформ поспілкувався з організаторами заходу – представниками ТМ Parimatch та очільниками Української хокейної ліги – Парі-Матч.

Вадим Місюра, представник ТМ Parimatch, відповідаючи на запитання, чим компанію зацікавив хокей, пояснив, якщо футбол – це гра мільйонів, то при певних обставинах та розвиненій інфраструктурі хокей може бути не менш популярний, і у підтвердження своїх слів навів приклади американської ліги НХЛ та європейської КХЛ.

«В Україні також полюбляють хокей. Ми маємо згадати славетні традиції команди, яка впродовж багатьох років представляла Україну на світовій арені – київського «Сокола». Його легендарні гравці – Дмитро Христич, Раміль Юлдашев, Юрій Шундров – разом з командою впродовж багатьох років підіймали авторитет України».

«Ми переконані, що хокей має велику перспективу в Україні. І тому сьогодні задача ТМ Parimatch як соціально відповідальної компанії, підтримати структуру, яка опікується українським хокеєм – Українську хокейну лігу. Адже зараз розвиток хокею здебільшого ґрунтується на активній громадянській позиції власників та засновників клубів. Але в перспективі хокей має стати одним з найпопулярніших видів спорту. Зараз підтримка хокею – це логічний крок компанії, яка вірить в розвиток спорту», – пояснив Вадим Місюра.

Щодо основних проблем хокею думки і партнерів УХЛ – представників ТМ Parimatch, і представників Української хокейної ліги співпадають.

«Основна проблема хокею сьогодні – це інфраструктура. Хокей – це не лише олімпійський вид спорту, а й масовий. Тому хотілось би, щоб держава брала участь в розвитку хокею. Як це може зробити держава? Будувати спортивну інфраструктуру – льодові арени та локальні льодові майданчики сьогодні вкрай потрібні. Ми бачимо, що діти готові займатись хокеєм, але можливостей для цього замало», – пояснює представник ТМ Parimatch Вадим Місюра.

«Говорячи про інфраструктуру, ми маємо на увазі не лише льодовий майданчик – треба створювати топове видовище – починаючи від хорошого паркінгу біля арени, входу, біля якого не було б тисняви, якісного фуд-корт сервісу та містких трибун. Цього зараз немає. Наприклад, в Україні найбільша льодова арена – столичний Палац Спорту, але льодовий майданчик заливається лише під певні заходи. Решта ж арен створені по типовому принципу – із загальною заповнюваністю трохи більше 1000. Це одна з найголовніших проблем, нарівні з відсутністю крупних інвесторів у столиці та великих містах», – доповнює слова Вадима Місюри виконавчий директор Української хокейної ліги – Парі-Матч Олексій Брага.

«Хокей для держави не є пріоритетним видом спорту, все тримається на приватних інвесторах. Флагман тут – «Донбас», який за 5 років побудував найбільшу в Україні школу з хокею та фігурного катання – там займаються 1200 дітей, і усе безкоштовно. Відповідно, немає дитячого хокею – нема і хокеїстів. Держава повинна думати про командні види спорту, про масовість. Для цього необхідно будувати великі мультифункціональні арени у містах, де є потенціал. Елементарно, як можна в столиці не мати арени? Минулого року хокей опинився в третій групі по фінансуванню спорту – який тут може бути результат? Альтернативою було б встановлення пільг для приватного бізнесу на законодавчому рівні – фінансуй спорт, і не плати певні податки, або плати пільгову ставку – як в Китаї та Німеччині – тоді можна було б говорити про результат», – пояснив виконавчий директор Української хокейної ліги – Парі-Матч.

Замість підсумку – про майбутнє

Олексій Брага поділився планами Української хокейної ліги – Парі-Матч на найближче майбутнє.

«По-перше, ми маємо зберегти команди, що зараз беруть участь в чемпіонаті. По-друге, плануємо запросити інші: вже є ініціативна група по відродженню «Соколу» - сподіваємось, що вже у сезоні 2019/20 ми побачимо його в нашому чемпіонаті. Перспективні міста – Дніпро, Одеса, де йдуть розмови про реконструювання Палацу Спорту, та Запоріжжя – де вже реконструювали спортивний майданчик. З’явиться інвестор – з’явиться і хокейний клуб. Ми також пам’ятаємо про «Галицьких Левів» з Новояворівська Львівської області, які на цей момент «на паузі» – арена там робоча, і є дуже хороший колектив. Але ні місто, ні область не допомагають фінансами», – розповів Олексій Брага.

Він висловив сподівання, що наступного сезону вдасться зберегти існуючі в хокейному чемпіонаті України клуби, а також залучити інші команди для розширення географії чемпіонату.

Микола Романюк (Укрінформ, 28.12.2018)
 
Поки що коментарів немає

 

* Ваш коментар буде доступний для редагування протягом 10 хвилин
Сторінка створена за 0.009 секунди