Автор: Наші гроші
Дата: 30/11/20 20:38
 
Окружний адмінсуд м. Києва відмовив у задоволенні позову Державного підприємства «Центральна учбово-тренувальна база по ковзанярському спорту «Льодовий стадіон», який просив визнати протиправним та скасувати розпорядження Київської міськдержадміністрації «Про надання згоди на поділ земельної ділянки на просп. Академіка Глушкова, 9 у Голосіївському районі міста Києва». Про це свідчить рішення від 24 листопада.

24 липня цього року голова КМДА Віталій Кличко підписав розпорядження про надання згоди на поділ ділянки державної власності площею 16,92 га (кадастровий номер 8000000000:79:392:0050) на просп. Академіка Глушкова, 9.

Держпідприємство вважає, що КМДА перевищило свої повноваження, оскільки надання згоди на поділ ділянки мало б вирішуватися на пленарному засіданні міської ради з обов’язковим погодженням органу управління майном (міністерство), а не одноособово адміністрацією. Крім того, ДП вказало на фальсифікацію листа, на який КМДА посилається у своєму розпорядженні.

Втім, суд з такими доводами не погодився. Як встановив суд, спірна ділянка 16,92 га на просп. Академіка Глушкова, 9 перебуває у власності держави в особі КМДА, а отже право розпорядження нею належить саме місцевій державній адміністрації, а не органу місцевого самоврядування – Київраді.

Суд відхилив доводи ДП щодо необхідності отримання погодження Міністерства молоді та спорту на поділ спірної ділянки, оскільки дані твердження нормативно не обґрунтовані та не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи судом.

Суд також критично поставився до аргументів про те, що спірна ділянка належить до категорії земель рекреаційного призначення, у зв’язку з чим вилучення таких земель здійснюється за рішенням Кабміну, оскільки з витягу з Державного земельного кадастру слідує, що цільовим призначенням спірної земельної ділянки – для експлуатації та обслуговування існуючих споруд.

Посилання держпідприємства на факт фальсифікації листа ДП «Центральна учбово-тренувальна база по ковзанярському спорту «Льодовий стадіон» від 24.06.2020 № 184, на який посилається КМДА у розпорядженні, суд не приймає до уваги, оскільки ДП не надало жодних доказів, якими встановлюються обставини фальсифікації документа.

Нагадаємо, ДП «Центральна учбово-тренувальна база по ковзанярському спорту «Льодовий стадіон» є постійним користувачем вказаної ділянки площею 16,92 га ще з 1990-х років.

На цій ділянці розташоване нерухоме держмайно, яким відає ДП, а також об’єкт незавершеного будівництва – Крита спортивна арена, яку на аукціоні в процесі приватизації купило ТОВ «Укрсоцбудінвест».

Як відомо, на цьому місці бізнесмен Вагіф Алієв планував побудувати великий багатофункціональний спортивний комплекс на 450 тис кв м – ТРЦ Hippodrome Mall.

Вагіф Алієв є засновником девелоперської компанії Mandarin Plaza Group, яка розвиває мережу мегамоллів у Києві, куди входять Mandarin Plaza, бізнес-центр «Парус», Blockbuster Mall (мажоритарний власник – Олександр Спектор), Lavina Mall, добудова Ocean Mall, Lisova Mall, Hippodrome Mall та ін.

За даними журналу «Новое время», Алієв планує побудувати в Києві ще вісім найбільших торговельних центрів. Для цього він продовжує скуповувати землі під нові проекти, наприклад, в районі ст.м. Почайна, на просп. Григоренка та ін.

Власниками ТОВ «Укрсоцбудінвест» є шведська компанія «Стадсіс АБ» (Stadsis AB) ТА пат «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Рентал», власниками якого є Томс Пер Андерс зі Швеції і Геннадій Левінський з Німеччини. Кінцевим бенефіціарним власником «Укрсоцбудінвесту» значиться Томс Пер Андерс.

Томс Пер Андрерс значиться також бенефіціарним власником кіпрської компанії «Іксорія Бізнес Лімітед», яка володіє ТОВ «ТРЦ Лавина» (Київ, вул. Берковецька, 6-Д). Він же є кінцевим власником ТОВ «Блокбастер Молл».

Томс Пер Андерс і Геннадій Левінський також володіють швецькою компанією «Нортвок АБ», що є власником ТОВ «БЦ Парус».

Компанія Stadsis AB є власником ПАТ «Мандарин плаза». За даними Youcontrol, у 2017 році власником Stadsis AB був Вагіф Алієв.

Наші гроші, 30.11.2020



 
Поки що коментарів немає

 

* Ваш коментар буде доступний для редагування протягом 10 хвилин
Сторінка створена за 0.01 секунди